Šiijski web-portal Faizun

Switch to desktop Register Login

Udaja kćeri Imama Alija a.s. za Omera (Kratka verzija)

Što se tiče eventualne udaje kćeri Imama Alija a.s. za Omera, treba reći:

 

Po ovom pitanju predaje su toliko različite i kontraverzne da je vrlo teško da iko može donijeti jasan i nedvojben zaključak.

1. Ono što je jasno i veliki broj predaja to potvrđuje, jeste da Umm Kulsum koja je bila hazreti Fatimina s.a. kćerka nije bila udata za Omera. Jer veći broj predaja govori o tome da je hazreti Fatima s.a., imala Hasana, Husejna i Umm Kulsum. Nema sumnje da se kćerka hazreti Fatime s.a. zvala Zejneb s.a., koja je ukopana u Damasku. Obzirom da je kod arapa bio običaj da radi uvažavanja i poštovanja daju nadimke koje su počenjale sa „ebu“ za muško, ili sa „umm“ za žensko, najvjerovatnije je da je Umm Kulsum bio nadimak hazreti Zejneb s.a.! Apsulutno nema sumnje u to da hazreti Zejneb s.a., nije bila udata za Omera. To niko ne može, i ne tvrdi.

2. Ako je neka druga kćerka Imama Alija a.s. ali ne od hazreti Fatime s.a., bila udata za Omera, to teško može biti slučaj jer je bila malo dijete. Hazreti Ali a.s. je tek nakon preseljenja hazreti Fatime s.a. oženio drugu ženu, a život Omera nije potrajao toliko dugo i ta eventualna kćerka nije mogla sazrjeti do punljetnosti. Zato neke predaje govore da se Omer vjenčao sa Umm Kulsum ali nije imao odnos jer je bila mala.

3. Ako se potvrđuje da je kćerka Imama Alija a.s. bila udata za Omera, to ne može biti dokaz za prijateljski odnos među njima:

  • Udaje i ženidbe kod arapa su se realizovale iz više razloga. Na primjer, Poslanikova ženidba sa Omerovom kćerom Hafsom se dogodila zbog Poslanikovog sažalenja na Omera. Omer je javno nudio svoju kćerku nekolicini osoba, između ostalog i Ebu Bekru, ali su svi redom odbili. Poslanik s.a.v.a., ta Božija neograničena milost, da bi izbavio Omera od neugodne situacije, prihvatio je da je uzme. Ovo nije pokazatelj ljubavi ili prijateljstva već sažalenja.
  • Omer je poznat po neopisivoj grubosti i silništvu. On je za vrijeme života Božijeg Poslanika s.a.v.a. fizički nasrtao i udarao njegove supruge. U nekim predajama se prenosi da je Omer prijetnjom primorao Imama Aliju a.s. da pristane na udaju njegove kćerke.
  • Neke od predaja o ovom događaju opisuju način Omerove ženidbe. Ako su istinite pokazuju da je Omer, đuturum preko sedamdeset godina, bio tako nekulturan i odvratan, da nije imao pojma o osnovnim moralnim i ljudskim kodeksima. Sljedbenici halife Omera bolje da šute o ovom eventualnom događaju, jer ako budu pričali o njemu imat će više štete nego koristi.

Ako Boga opširnija verzija teksta o pitanju braka Omera sa Ummu Kulsumom, kćerkom Imama Alije a.s. je u toku pripreme, i uskoro će biti objavljen na sajtu.