Šiijski web-portal Faizun

Switch to desktop Register Login

Da li je Abdullah ibn Sebe' "osnivač" Šiizma ?

PITANJE: Želim da govorimo korijenima škole Ehli bejta, jer prije nego nešto kažemo o drugim aspektima, o tome šta drugi misle o, recimo, šiijskom vjerovanju ili akidi, moramo reći ono šta se govori o temeljima te škole. Jedna od optužbi kojoj su izloženi sljedbenici Ehli bejta je da je ta škola ili šiijstvo utemeljeno od strane osobe imena Abdullah ibn Sebe', Jevreja iz Jemena. Zbog toga bih vas zamolio da se prvo osvrnete na ovu optužbu, koja predstavlja još jednu zabludu o sljedbenicima Ehli bejta.

ODGOVOR: Istina, bez ikakve sumnje! Svugdje gdje sam putovao radi predavanja, bilo to Istok ili Zapad uvijek sam nailazio na knjige, štampane u jednoj zemlji, koja prednjači u finansiranju te vrste propagande. U njima se redovno navodi kako su šiije porijeklom jevreji iz Jemena, i da se, umjesto „šiije“ trebaju zvati „sebeije“, jer vode porijeklo od osobe imena Abdullah ibn Sebe'.

Ako uzmemo u obzir ovog Abdullaha ibn Sebe'-a, prvo ako neko kaže da je o njemu saznao od osobe [historičara] imena Sejf ibn Umar et-Temimi, molim gledaoce da sami istraže ko je bio Sejf ibn Umar, [pa će vidjeti] njegove izmišljotine i mitove koje su od njega došli u historiju islama.

Drugo, kažem da je možda i bilo osoba pod imenom Abdullah ibn Sebe', kao što i jeste. Na primjer, postojao je čovjek Abdullah ibn Veheb es-Sebe'i, ali one se borio protiv Alija ibn Ebi Taliba u bici na Nahravanu, i bio jedan od lidera Haridžija. Kako se on može smatrati osnivačem šiijstva kada je bio protivnik jednoj od najvažnijih osoba kod šiija? To bi bilo besmisleno! Zatim, imamo osobu imena Abdullah ibn Sebe' koji je smatrao Alija ibn Ebi Taliba bogom! Opet, ovo je potpuno oprečno konceptu tevhida (Božije jedinstvenosti) koje se nalazi u šiijskom učenju.

Kada sagledamo sve to, pitamo se čemu služi Abdullah ibn Sebe'? Njega navode kao razlog  zbog kojega su Imam Ali i Aiša borili se jedno protiv drugog, razlog zbog kojeg Ammar i Mervan nisu trpili jedan drugog, razlog zbog kojeg su Ebu Zar i Osman mrzili jedan drugog.

Drugim riječima, njime su popunjavali pukotine, poput brzo-vezajućeg cementa, da bi mogli reći: „Znate, svi ovi [međuljudski] problemi [kod prvih muslimana], desili su se zbog jednog jevreja iz Jemena.“ A znate za šta sve muslimani ne optužuju Jevreje.

Tako, na žalost, ovaj mit se brzo proširio cijelim svijetom. Ako danas odete u Saudijsku Arabiju, na primjer, ili Pakistan, naći ćete knjige u kojima stoji: “Šiije potiču od Abdullaha ibn Sebe'-a.“ Pitam ih, šta nam je ovaj Abdullah ibn Sebe' ostavio iza sebe? Da li nam možete pokazati neko njegovo djelo, poput Sahife Sedžadijje, Poslanice o pravima [Imama Alija Zejnul Abidina], Zlatne rasprave o medicini [Imama Alija Rida-a], ili njegove sakupljene govore, poput Nahdžul Belaghe [Imama Alija ibn Ebi Taliba]? Da li su sve ovo djela Abdullaha ibn Sebe'e? Jer mi se oslanjamo na djela koja smatramo stubovima vjere, a koja stoje pored samog Kur'ana - to su [riječi] Poslanika (sava) i njegovog Ehli bejta. Tako, ovaj mit o Abdullahu ibn Sebe'-u, na žalost, izmišljen je da bi se zataškale neprijatne stvari u političkim previranjima među prvim muslimanima.

U isto vrijeme, postoji mogućnost, izražena u teoriji da bi Abdullah ibn Sebe' mogao, u stvari, biti Ammar ibn Jasir. Zašto? Ammar ibn Jasir potiče iz Jemena – Abdullah ibn Sebe' je iz Jemena. Ammara su zvali Ibn Sevda. Amr ibn As, u bici na Sifinu, zove ga Ibn Sevda. Zašto? Pa, znajući za [Poslanikov] hadis da će Ammar biti ubijen od strane odmetničke grupe. Zato ga ne zove „Ammar“, već Ibn Sevda. Također, [Abdullaha] Ibn Sebe'-a zvali su
„Ibn Sevda“. Drugim riječima, neko je izmislio mit da šiije potiču od [Abdullaha]
ibn Sebe-a, jevreja iz Jemena. Ali, pogledajte naše knjige hadisa i predaja [od] Imama Alija ibn Ebi Taliba, Imama Hasana, Imama Huseina, Imama Zejnul Abdina, Bakira, Sadika, Kazima, Ride, Dževada, Hadija, Askarija ... Molim, recite gdje su predaje od Ibn Sebe'-e? Imamo hiljadu hadisa od ovih ehlibejtskih Imama, a vi nam kažete da šiijsko učenje potiče od Ibn Sebe'-a!? Nažalost, to je jedan mit i oblik propagande koji se namjerno širi među običnim svijetom. Sramota je to! Narod ne bi trebao vjerovati nikome ko tako govori o porijeklu šiija. Svako mora da istraži [istinu] za sebe.

PITANJE: Rekli ste da je jedan od mogućih osoba imena Abdullah ibn Sebe' bio i čovjek koji je Imama Alija [ibn Ebi Taliba] proglasio bogom. Da li je Imam naredio da se on pogubi?

ODGOVOR: Da, postoje predaje da je Imam naredio njegovo pogubljenje, jer kako znate, proglasiti ljudsko biće bogom je smrtni grijeh. Ovo nas vodi ka drugoj zabludi [o šiijama], a to je da šiije vjeruju da je Ali [ibn Ebi Talib] bog! Ovo je naširoko rasprostranjena zabluda koja se širi i putem nekih TV kanala na Bliskom istoku. Upozoravaju „Nemojte slušati šiije!“ – „Zašto?“  - „Oni su uzeli Alija za boga!“ Estagfirullah rabbi ve etubu ilejh! Dajte, čitajte naše knjige o tevhidu! Kada je iko od nas rekao da ja Ali ibn Ebi Talib Bog!? Jasno kažemo, naše poimanje
tevhida uzeto je iz Kur'ana. „Reci: 'On je Allah - jedan! Allah je Utočište svakom! Nije rodio i rođen nije, i niko Mu ravan nije!” A Poslanik i [Imami] Ehli bejta su samo Božiji robovi.

Media